Zoom медиация

Днес почти целият свят е затворен. Повечето хора работят от домовете си. Не се срещаме почти с никой „лице в лице“. Но животът продължава. Под друга форма.

На практика имаме физическа дистанция, но не и социална. Продължаваме да общуваме. Продължаваме да работим. Продължаваме да се радваме, да мечтаем. Продължаваме да спорим – може би малко повече. Неизбежно имаме конфликти. Имаме нужда от тяхното решаване. Днес, когато напрежението е по-високо, защото сме по-чувствителни, а средствата за справяне по-малко, повече от всякога е необходима медиация.

Всички медиаторски центрове по света предлагат онлайн медиация. Представяме Ви някои полезни съвети от Клеър Фаулър, управляващ редактор в mediate.com, медиатор, с докторска степен по организационно лидерство, координираща различни програми за онлайн разрешаване на спорове:

Днес медиация се прави чрез видеоконференции (Skype, Zoom и подобни). Други възможности включват само текст (напр. CREK) или онлайн чат. Някои медиатори се насочиха към телефонни споразумения, където насрочват телеконференция с всички участници или поотделно. От нашия опит и спрямо това какво са споделили медаторите в Mediate.com излиза, че най-често използваната и най-ефективната технология е използването на „Zoom“ за видеоконференция. Настоящата статия разглежда основния процес за медиация, използвайки Zoom он-лайн.

  1. Софтуер: Ако вече имате програма, с която работите комфортно, напр. WebEx, GoToMeeting или Skype, можете да продължите с нея. Необходимо е обаче, да сте сигурни че не пропускате необходимите възможности, които ще опишем по-надолу. Изглежда, че най-използваната видео платформа е Zoom и с нетърпение очакваме да получим други предложения от професионалистите.  

 

  1. План: Ако за първи път използвате видеоконферентен софтуер, трябва да използвате безплатна версия, за да прецените дали го харесвате. Много е възможно обаче, преди първата ви среща с клиент да подобрите версията до “pro”. Обикновено безплатните версии имат лимит, който приключва срещите след 30-40 минути и/ или имат възможност до максимум 2 участници, участниците трябва да изгледат рекламно видео преди да се включат, и/или допълнителни неприятни преживявания (допълнителни кликвания, трудни регистрирания, и т.н.). Всички тези спънки възпрепятстват  установяването на чувството за сигурност и спокойствие с клиентите ви и влияят на професионалния Ви имидж.     

 

  1. Настройки: Необходимо е, разбира се, да отделите време за настройките на софтуера, за да установите с кои се чувствате най-комфортно. Ето някои основни предложения, които ще помогнат за провеждане на медиацията:

 

а. Започнете обаждането с включени видео и микрофон на всички участници, все едно, че те са в стаята.

 

б. Настройте всички видеа на екрана едновременно (вместо само видеото на говорещия). Това ще ви помогне да наблюдавате за възможните микро-реакции на слушащите участници.

 

в. Разрешете функцията за споделяне на екрана за всички. Ако някоя страна има предложение за промяна на документ, разрешете им да си споделят екраните, вместо да има нужда да изпращат документа по поща.

г. Разрешете използването на отделни срещи под формата на частни сесии.  . Това ще даде възможност на страните да участват в частни разговори и да формират групи помежду си. Можете да управлявате това през настройките си и по-късно да го променяте по време на разговора Ви на живо.

д. Създайте идентификация на отделната среща /частната сесия/. Това ви позволява да използвате един и същи линк винаги да е еднакъв за всички участници.

  1. Полза: Можете на създадете макет на покана, която автоматично да се изпраща със този линк (през CaseloadManager.com, Outlook или Google Calendar, Thunderbird или MacMail). Веднъж получили линка вашите участници ще са подготвени за следващата ви среща.
  2. Недостатък: Ако всички имат един и същи линк това означава, че всеки може да го отвори по всяко време. По този начин страна, който сте насрочили за утре може да отвори линка днес и да провали провеждащата се медиация. Как да го поправим: след като всички участници са се присъединили към медиацията, кликнете на Participants>More>Lock meeting. Това ще предотврати някой случайно да се появи, по същия начин, както ако затворите вратата на офиса си.
  3. Процес: Процесът за използване на софтуер за видео-конференции трябва с времето да се усеща като нещо нормално от всички участници (след като сте разнищили проблемите).

а. Създайте покана (чрез email или покана през календар). Открийте какви са идентификациите на срещата и конференцията във вашите настройки, след което ги използвайте за създаване на лесна за ползване, приятелска покана, която ясно указва къде да кликнат.

б. Изпратете тази покана до участниците рано и след това периодично им напомняйте.  Запомнете, че за много клиенти това е нов процес, така че е добре да споделяте и предавате  информация с цел да им дадете увереност и удобство. След като срещата е определена, изпратете линка с информацията и след това отново около 15 минути преди нея.

в. Стартиране на срещата: Включете се в срещата около 5-10 минути преди определеното време за да направите някои промени на осветлението, звука и т.н. ВИНАГИ имайте втора възможност за звука! Ако говорителите звучат странно на вашия или на компютъра на друг участник, знайте как да се свържете с него по телефон. Някои медиатори споделят екран с изображение, който изглежда като канеща чакалня за участниците за да се види кога те са се включили. Докато тече медиацията се уверете, че никой не записва (обикновено се вижда с мигаща червена светлина в горния ляв ъгъл на екрана). Настройките ви би трябвало да го  забраняват и вие да сте единствен, който може да записва срещата, но все пак е разумно да го проверите.

г. Създайте дневен ред и споделете екрана си: Нормално е да искате, докато хората разговарят, фокуса да е върху лицата им. Обаче, бъдете подготвени да споделите екрана си в момента, в който започнете да преговаряте за някакви данни или текст. Това означава да сте изчистили всички отворени приложения и е хубаво да имате отворена празна бланка на  споразумение в Word, готова за попълване.

д. Създайте групи за отделни срещи /частни сесии/  ръчно: Ако е необходимо да създадете групи от клиенти, използвайте ръчната функция за да създаване на отделни срещи. Ако използвате автоматичната опция, то Zoom ще разпредели участниците в отделни срещи на случаен принцип.

е. Спиране на споделянето: Завършете медиацията със спиране на споделянето на екрана, така че да имате последната дума за да направите заключение за успешната медиация и да благодарите на участниците, както бихте се ръкували със страните, ако бяха лично с вас (и ако ръкуването е още разрешено…).

ж. Уведомете участниците какво да очакват по-късно: Уверете се, че страните  знаят какви са следващите стъпки и срокове. Ще изготвите ли вариант на окончателното споразумение? Ще им изпратите ли копие, което да подпишат, сканират и изпратят обратно? Ще им изпратите ли фактура, през EasyPay или банков превод?

  1. Дишайте. Добре е да бъдете честни и истински по отношение на всички технически засечки, ако сте онлайн и решавате проблемите на живо. Това е период, когато всички преминават през нещо ново, както сами, така и заедно и вашата откритост и човечност ще вдъхнат увереност на всички участници. Дори и най-опитните онлайн медиатори срещат технически трудности. Бъдете подготвени за това и бъдете сигурни че един ден то ще се превърне просто в една забавна история.

И от екипът на ЦРС:

Бъдете сигурни, че един ден това, което правите днес, ще се превърне в опит.

Бъдете сигурни, че не само днес, а винаги, достигането до хората - по всякакви начини-  е най- важно – във всеки смисъл.

Онова, което вършим, ни отличава и очертава.

Нека се грижим за духа си и настройките на компютъра си.