КАКВО Е ДА ПЕЧЕЛИШ С ДИПЛОМАЦИЯ - СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МЕДИАЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ 1-2 ноември 2019 г.

 

Георги е трети курс. Учи Право.  Диана е четвърти курс.  Учи компютърни технологии. Росен е първи курс – учи бизнес мениджмънт.

Какво ги свързва? И тримата са участници в едно необичайно състезание, където всички се учат как да печелят заедно - състезанието по медиация. В него студентите водят успешни преговори, за да намерят най-дипломатичното решение – в ролите на медиатор, клиент и адвокат.

Състезанието по медиация за студенти е единствено по рода си събитие, което вече трета година събира заедно студенти от над 15 специалности, да излязат и да разрешат един спор – като едновременно отстояват позицията си твърдо и намерят дипломатичен начин да се разбират с другия – с помощта на техни колеги медиатори.

На 1 и 2 ноември 2019 г. състезанието ще се проведе за трета поредна година – след Варна и София, този път домакин е Пловдив. Състезанието се организира от, с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България. То  е и едно от първите състезания в Европа, на което студенти имат възможност да се състезават не само като преговарящи екипи, но и като медиатори.

Какво още е специалното в състезанието?

То показа, че медиацията е за всички – като събра студенти от повече от 13 специалности, при това повече от любопитни: Стопанско управление, Социален мениджмънт, Международни отношения, Международен бизнес мениджмънт, Европейска администрация и управление на проекти, Международен туристически бизнес, Маркетинг, Здравен мениджмънт, Медицина, Софтуерно инженерство, Информатика, Бизнес информационни технологии.

В първите му две издания участваха над 120 студенти от над 9 университета заедно с над 15 треньора и още толкова журиращи професионалисти в медиацията участваха в първите две състезания.

Какво обаче трайно остави състезанието по медиация в участниците?

Професионален скок: част от участниците в първото състезание поеха амбициозна нова роля да подготвят свои колеги да участват в състезанието.  Над ¼ от отборите в състезанието във втората година бяха тренирани именно от студенти участници в предишното издание. Нещо повече - по-голямата част от спечелилите отбори и участници във второто издание на състезанието бяха тренирани именно от най-младите треньори – участници в първото.

Около 1/6 от участниците в първото и второто състезание по медиация вече са сертифицирани медатори. Това беше и част от наградата им в състезанието.

Наред с професионалните възможности за нова роля – като медиатори и треньори, студентите в състезанието получиха и реални прагматични умения  - да договарят лесно решения, работещи за всички замесени, да се изслушват, когато е най-напечено, да измислят варианти и да излизат от сложни ситуации с печеливши решения.

Това са умения, които им остават за дълги години напред. И нещо повече – студентите показаха, че уменията за дипломация, научени в медиацията, ги ползват в много широк кръг професионални области – на юристите, кандидат-мениджъри, дори специалисти по информационни технологии, и в ежедневното им общуване.

Изграждането на тези умения е възможно както благодарение на подготовката, която правят студентите заедно с техните треньори, така и благодарение на въвеждащото обучение, което получават в началото на състезанието, и разбира се - на участието в  медиациите наживо.

Какво представлява самото състезание?

Всички участници се включват в разрешаването на реални спорове – търговски, потребителски, договорни, в които трябва да опитат да договорят споразумение. Адвокатите и клиентите защитават позициите си, и същевременно търсят изгодни варианти, а медиаторите управляват намирането на допирни точки.

След първия кръг се излъчват по 8 полу-финалисти от медиаторите, адвокатите и клиентите, които се състезават на финала.

Накрая се излъчват по 3 финалисти – медиатори и екипи адвокат-клиент. Награди получават и първите три отбора от отделните университети.

Наградите се връчват от обществени личности, но най-голямата от тях остават преживяването и опитът в живите медиации, срещата с толкова различни хора, и личното предизвикателство – да надскочиш себе си.

Ето и малка част от споделеното от участниците след състезанието.

„Това което ми допадна най-много бяха медиациите които са разиграха беше уникално преживяване“

„Моят най-голям мотив за участие беше да предизвикам себе си и да изляза от зоната на комфорта“

„Най-голямата полза за мен от състезанието беше да видя състезателния дух на голяма част от участниците и огромните усилия,които някои ментори полагат,за да подготвят по възможно най-добрия начин своите състезатели. И определено повярвах в това какво би могло да направи инициативността на отделната личност.“

Повече за състезанието  тази година – на 1 и 2 ноември в Пловдив, хотел Рамада, както и начинът за участие в него, можете да видите тук: https://www.mediation.bg/news/387