Как да заявите случай?

Когато сте взели решение, че искате да решите спора, който Ви е на дневен ред сега и обмисляте каква да е следващата Ви стъпка,

ЗАПОЧНЕТЕ С ТОВА:

  • Прегледайте информацията в секция "Медиация", и намерете отговорите на въпросите, които Ви интересуват.
  • Изберете медиатор или Център за медиация – можете да използвате насоките в секцията „Кои са медиаторите?“
  • В случай, че имате висящо съдебно дело, можете да се обърнете за информация за възможностите да ползвате медиация и към конкретния съд, в който е делото Ви. За целта е достатъчно да погледнете частта "Съдебни програми", за да разберете какво се предлага във Вашия град и къде да се обърнете за повече информация.
  • Свържете се с избрания от Вас медиатор или Център за медиация и задайте въпросите си, така, че да сте спокойни и запознати какво можете да очаквате от медиацията. Какво се случва, когато се обадите за медиация и в първата среща - можете да видите ТУК.
  • Уговорете се дали Вие или представител на Центъра за медиация ще покани другата страна на медиация. След получаване на съгласие от втората страна, ще бъде организирана и първата среща. В случай, че се обърнали към център за медиация, имате право да изберете най-подходящия според Вас медиатор от списъка на медиаторите към центъра за медиация. На същото има право и другата страна. Ако с другата страна предпочетете двама различни медиатори, те ще работят с Вас като екип от равнопоставени и безпристрастни ко-медиатори, които ще водят заедно процеса.
  • Ако вече имате адвокат, добре е да го включите в процеса по разрешаване на спора максимално отрано. Той може да ви помогне както за преценката дали медиацията би била подходяща, така и за избора на медиатор. Преди да започнете медиация, поговорете с адвоката си за медиацията и изгответе заедно стратегия за разговорите с другата страна. Може да се посъветвате с адвоката си и за това какви са най-благоприятните за Вас рамки за договаряне (на минимален и максимален вариант на споразумение).
  • В първата среща по медиация обикновено се срещате с медиатора и другата страна заедно. В някои случаи може да се видите и поотделно с медиатора – както Вие, така и другата страна. И едва след това да се съберете в общ разговор, ако заедно с медиатора прецените, че тази последователност ще е по-благоприятна за разрешаването на спорните въпроси.
  • На срещите по медиация можете да присъствате заедно с адвоката си или да се съветвате с него между срещите по медиация. Особено препоръчително е да се допитате до адвокат преди да подпишете споразумение. За това как да прецените дали да отидете на медиация с или без адвокат можете да прочетете в секцията „Каква е ролята на адвокатите?“ и в статията „Медиация без адвокат – какви са рисковете?“
  • За това как протича медиацията по-нататък, можете да прочетете в статията „Как протича медиацията?“

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ВЪПРОСИ: project@bgmediation.com.